Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Özet

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu... Özet... Peyami Safa... Türk romanı... Türk romancılığı... Psikolojik roman.... Detaylar Butik Kitap'ta...

18 Jul 2021 Genel 1019

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Özet

Peyami Safa’nın eseri, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu psikolojik romanlarımızdan biridir. İnsan psikolojisini çok iyi yansıtan bu eser, insanlarla mekanlar ve çevre arasında çok iyi ilişkilere sahne olmuştur. Kısa bir romandır ve esas itibarıyla otobiyografiktir.  

Romanın on beş yaşında olan kahramanı yedi yaşından itibaren dizinde bulunan ama net olarak tanılanamayan bir rahatsızlıktan dolayı sorunlar yaşar. Yaşamı hastanelerde, doktorların yaptığı tedaviler ile geçer. En sonunda gerçekleştirilen tetkiklerin neticesinde dizinde bulunan rahatsızlığın “Kemik Veremi” olduğu fark edilir. Söz konusu rahatsızlık yaşamına ya da bir bacağına mal olabilecek bir rahatsızlıktır. Durum böyleyken beslenmesine dikkat edip de heyecansız bir hayat yaşarsa ve moralini hoş tutar ise iyileşme olasılığının bulunduğunu belirtir hekimler.

Kahraman, bu olumsuz haberi annesine söylememek için evine de gitmez; ancak başka bir yere de gidebilecek durumda değildir. Evine gittiğinde hiçbir şeyi annesine tam olarak anlatamaz.

Kahramanın ailesi yoksuldur ve hekimlerin belirttiği gibi sakin bir yaşam sürmesi imkansızdır. Bundan dolayı Erenköy’deki uzaktan akrabası olan bir paşa, kahramanı yaşadıkları köşke alır. Kahraman, küçüklüğünden itibaren arkadaşlık yaptıkları kendisinden 4 yaş büyük olan paşanın kızı Nüzhet’e aşık olmaya başlar. Duyguları karşılıksız değildir, Nüzhet’le Dr. Ragıp adında birisi de evlenmek ister. Dr. Ragıp 35 yaşında bir gençtir. Ailesi Nüzhet’i Dr. Ragıp'a vermek konusunda 2'ye bölünür. Paşa vermek ister, eşiyse istemez.

Paşanın eşi çocuk ile Nüzhet’in arasındaki yakınlaşmayı anlar. Kızını romanın başkahramanından ayırmak üzere hastalığın bulaşıcı olduğunu belirtir. Bir rastlantının neticesinde söz konusu diyaloğu çocuk işitir, bu durumdan çok fazla etkilenir. O gece evden ayrılmak ister. O esnada annesi de köşke geldiğinden birkaç gün daha burada kalmak mecburiyetinde kalır.

Bir gece Dr. Ragıp ile annesi yemeğe gelir. Yemekteyken çocuk, doktorla paşanın düşüncelerine muhalefette bulunur. Paşa ile çocuğun arası açılır. Kötü olaylar ardı ardına gelir. Kendini kötü hisseden, psikolojisi alt üst olan çocuğun rahatsızlığı iyileşirken yeniden nükseder. Dizinde bulunan veremin ciğer veremine dönüşme durumu olduğu için ameliyat yapılması, gerektiğinde bacağının dizinden itibaren kesilmesi gerekir. Kahraman ameliyat için 9. hariciye koğuşuna yatar. Hekimlerin olağanüstü gayreti ile bacak kesilmekten kurtulur fakat bir miktar kısalır. Bunların yanı sıra hastalık tamamıyla iyileşir. Hastaneden çıkarılacağı gün gelir. Bu esnada Nüzhet’in Doktor Ragıp ile evlendiği haberini alır.