Dil Bilmek Ne Demektir?

Dil bilmek ne demektir? İletişim.... İzleyici.... İçerik.... Alıcı... Verici... Dil öğrenmek ile dil bilmek arasındaki fark... Detaylar Butik Kitap'ta...

03 Oct 2022 Genel 427

Dil bilmek ne demektir?

Dil bilmek, algılanan bir mesajın muhtevasını anlayabilmek ve dinleyiciler tarafından anlaşılan bir mesaj oluşturmaktır. Diğer bir ifadeyle dil bilmek, algılanan/duyulan mesajın içerdiği sesleri ayırt edebilmek ve ayırt edilen seslerin bileşimlerinden hangilerinin anlama sahip olduğunu, bunun ne olduğunu kavrayabilmektir.

Burada dikkate alınması gereken husus ‘dil bilmek’ dendiğinde genel olarak kullanılan diller kastetilmektedir ve dille alakalı tanımlarla açıklamalar ‘ses ayırt etme’, ‘ses bileşimi’ vb. terimler ile, konuşulan dil için geçerlilik kazanan terimler ile yapılmaktadır fakat insanlar arasında iletişim sadece konuşma diliyle olmaz.

İşitme engelliler el hareketleriyle ve yüz-vücut hareketleriyle ifade edilen ‘işaret dili’ aracılığıyla iletişim kurar. İşaret dilleri de, konuşulan diller gibi, doğal dillerdendir; iki dil türü arasındaki fark, konuşulan dillerin kendilerini ifade etmek için ses kullanmaları, işaret dillerininse, ses kullanamadıklarından, ifade etmek istedikleri manayı el, yüz ve vücut hareketleriyle aktarmalarıdır. Dil incelemeleri genel olarak konuşulan diller üstüne yapıldığı için, incelemeler de konuşulan dillerin özellikleri ele alınır, fakat dilin yapısına ilişkin gerçekleştirilen genellemelerin işaret dilleri için de geçerli olduğu unutulmamalıdır.

O zaman dil bilmek, dil bilgisi kurallarını kaidelerini bilmek değil, o dili konuşanların sahip olduğu dilsel yeterlilikleri bilmek ve ifa etmektir. Sözcük türetme ve tümce kurma yolları yalnızca dil bilgisi derslerine özgü bilgiler değildir, bu bilgileri o dili konuşan bireyler tabii ortamlarında yaşadıkları sürece öğrenilir. İnsan, içerisinde bulunduğu toplumda yaşadığı sürece bir dil bilgisinin şu 4 unsurunu öğrenir:

  • sesbilim,
  • biçimbilim,
  • sözdizim,
  • anlambilim.