Fecr-i Ati Yazarları...

Fecr-i Ati yazarları... Yenileşme dönemi Türk edebiyatı... Modern Türk edebiyatı... Yeni Türk edebiyatı... Detaylar Butik Kitap'ta...

28 Sep 2022 Genel 141

Fecr-i Ati Yazarları...

MEHMET BEHÇET YAZAR

Edebi hayatına Selanik’teki Çocuk Bahçesi dergisi ile başlamış, sonra Hanımlara Mahsus Gazete’de yazmaya devam etmiştir. II. Meşrutiyetle birlikte düzenli bir yazı hayatına geçen Mehmet Behçet, Hale, Servet-i Fünun, Resimli İstanbul, Şehbal, Resimli Kitap, Anadolu Duygusu, Anavatan; Sebilürreşat, şair Nedim, ictihat, Türk Tarih Encümeni Mecmuası, Yedigün adlı dergiler ve Tanin, Tasvir-i Efkâr, Beyazıt, Açık Söz gibi gazetelerde şiir, fantezi ve makaleler yayımlamıştır. Erganun adlı şiir kitabı sembolizmin özelliklerini yansıtır. 1938’de Yumak adlı şiir kitabında da aynı ilkelere bağlı kalmıştır. Ancak bu kitapta Yunus Emre ve Hacı Bayram gibi söylediği şiirler vardır.

FAZIL AHMET AYKAÇ

Başka bir topluluğa katılmamıştır. Bir müddet Fecr-i Ati reisliğini yaptı. İlk edebi ürünlerini Celal Sahir’in çıkarttığı Seyyare ve Demet’te vermiştir. Hilal, Akşam ve Servet-i Fünun’da yazmıştır. neş, Ziya Paşa ve Eşref Edib’i örnek alarak hiciv ve mizahlar yazdı. Fazıl Ahmed’in Fecr-i Âtî mensubu olduğu devredeki manzumeleri Divançe-i Fazıl der Medh-i Efâzıl Teşâur-ı Nef’îyâne- (1329/1913) adlı kitabındadır. Daha sonraki hiciv manzumelerinden bir kısmını ise Harman Sonu (1335/1919)’nda toplamıştır. Hitabeler, şiirler, Hicivler ve Saire... (1934) adlı kitabı, bu iki eserden geniş bir iktibas ve 1934’e kadar yazdığı diğer bazı manzumelerden meydana gelmiştir. Mensur olarak kaleme aldığı bazı hiciv ve tenkitlerini ise şeytan Diyor ki (1927) adıyla kitaplaştırır.

HAMDULLAH SUPHİ TANRIÖVER

Fecr-i Ati reisliği yapmıştır. İlk şiirlerinde dünyayı renk ve ışıkla algılamıştır. Ahmet Haşim kadar başarılı olmayacağını anlayarak şiiri bırakmıştır. Milli Edebiyat’a katıldı ve daha çok hitaplarıyla tanındı.

Bazı Fecr-i Ati şairleri mensur şiirler yazmıştır. Şahabettin Süleyman fantezist mensur şiirlerini Gölgeler ve Hakikatlerbaşlığı altında yayımlamış, hayal-hakikat ikilemini işlemiştir. Yakup Kadri Fecr-i Ati tarzında yazdığı bazı mensurelerini Erenlerin Bağından, Okun UcundanAlp Dağlarından ve Miss Chalfrin’in Albümünden adlı kitaplarından yayımlamıştır. Mehmet Behçet Yazar mensurelerini Buhurdan adlı kitabında toplamıştır.