30 Ağustos Zafer Bayramı ve Önemi

30 Ağustos Zafer Bayramı ve önemi... Merak edilen konular... Dünya tarihine altın harflerle yazılan bu zaferin ülkemiz ve devletimiz adına önemi ... Büyük Taarruz... Başkomutanlık Meydan Muharebesi... Kahramanlık destanı... Detaylar Butik Kitap'ta...

30 Aug 2021 Genel 734

30 Ağustos Zafer Bayramı ve önemi

30 Ağustos Zafer bayramı ve önemi... Dünyadaki en önemli kahramanlık destanlarından birisi olan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, 30 Ağustos zafer ile sonuçlanmıştır. Yunan ordusunu tamamıyla ülkemizden atmak için bir sene civarında devam eden hazırlık döneminin ardından 26 Ağustos 1922 tarihinde, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz'u başlatmıştır. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, savaşı yönetmek için Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa ve Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa'yla Afyon Kocatepe'ye geçmiştir. 

26 Ağustos'ta 04.30'da başlayan savaşta askerimiz birkaç saat içinde süngü hücumuyla Tınaztepe'yi kontrol altına almıştır. Daha sonra Belentepe ile Kalecik Sivrisi de Yunanlıların işgalinden kurtarılmıştır. 

Birinci gün 1. Ordu'ya ait birlikler Büyük Kaleciktepe'den Çiğiltepe'ye dek on beş kilometrelik bir alanda 1. hat mevzileri alabilmiştir. 
27 Ağustos Pazar günü Afyonkarahisar'ı, 8. Tümen birlikleri kurtarmıştır. 28 ve 29 Ağustos'ta da süren savaşta düşmanın 5. Tümeni etkisizleştirilmiştir. 
29 Ağustos gecesi durumu değerlendiren komutanlar, hemen harekete geçilerek taarruzun kısa süre içinde neticelendirilmesini kararlaştırmıştır ve bu planın 30 Ağustos'ta aksamaksızın uygulanması için tedbirler alınmıştır.
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, ordumuzun Milli Mücadele'de kazanmış olduğu en önemli zaferden önce, 30 Ağustos sabahında Zafertepe Çalköy'de askeri birliklere taarruz için emir vermiştir. Atatürk'ün yönettiği Dumlupınar'daki meydan savaşında kahraman askerlerimiz, Yunanlıları Allıören, Keçiler ve Kızıltaş Deresi yolunun iki tarafında tamamıyla kuşatarak etkisiz hale getirmiştir. 

Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi 30 Ağustos'ta zafer ile noktalanmıştır. 

Mustafa Kemal Atatürk, zaferden sonra 1 Eylül'de, Dumlupınar'da, Batı Cephesi'ndeki bütün subay ve erlere okunması için yayımladığı tebliğde

"Bütün arkadaşlarımın, Anadolu'da daha başka meydan muharebeleri de verileceğini göz önünde bulundurarak ilerlemesini ve herkesin akıl gücünü ve yurtseverliğinin kaynaklarını kullanarak, yarışmayı bütün gücüyle sürdürmesini talep ederim. Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!'' emrini vermiştir.