Deniz Küstü Romanının Özeti-Yaşar Kemal

Deniz Küstü romanının özeti... Yaşar Kemal'in çevre sorunlarını ele aldığı eseri... İstanbul üçlemesi... Butik Kitap'ta bugün...

09 Jun 2021 Genel 702

Deniz Küstü Romanının Özeti-Yaşar Kemal

Deniz Küstü, 1978 senesinde, Milliyet'te parçalar halinde yayımlanmıştır, aynı senenin Kasım'ında Milliyet Yayınları tarafından kitaplaştırılmıştır. Kan davası yüzünden akrabalarıyla ailesini kaybeden Zeynel Rize’den kaçıp İstanbul’un Menekşe Mahallesi'ne gelmiştir. Birçok değişik işte çalışan Zeynel, Menekşe’deki insanlara yardım etmiştir. Günün birinde seneler boyu hapiste bulunan oraların ünlü kabadayısı İhsan’ı öldürmüştür ve sonra polislerden kaçmıştır. Bir sürü insanın oturduğu kahvehanede İhsan’ın katili olan Zeynel’e Selim, tokat atmış ve kızmıştır. Zeynel de bunun intikamını almak için Selim'in evini yakmak istemiştir ama yapamamıştır. Selim, içinde bulunduğu mahalleden soyutlamıştır kendisini ve halk da ondan çekinmektedir. Bir hemşireye aşık olmuştur ama duygularını açıklayamamıştır.  Ev sahibi olmak üzere Halim Bey Veziroğlu’nun elindeki arsayı almak üzere çalışmıştır. Denizi seven Selim, yunuslarla dostluk kurmuştur, onları ailesi gibi görmüştür, bu yüzden yunusları avlayan balıkçılarla kavga etmiştir.

Zeynel, polisten kaçmıştır ve başka cinayetlere karışmıştır. Arkadaşı olan Hüseyin Huri, onun yerini bildirir; Zeynel de Hüseyin Huri ve yanındaki polisleri, yeni tanışmış olduğu Dursun Kemal’le birleşip bağlamış ve kaçmıştır, sonraki gün de banka soymuştur. Türkiye'yi terk etmek istemiştir ve Topal Hasan’dan yardım istemiştir; Topal Hasan da onu Selim’e yönlendirmiştir. Selim, ona acımıştır ve onu Limni’ye götürmeyi kabul etmiştir. Hezeyan içerisindeki Zeynel, Selim’i yolda öldürmek istemiştir fakat kavga esnasında boğulup da vefat eder. Zeynel’in ölmesine yol açtığını düşünen Selim, içine kapanarak evinden dışarıya çıkmaz. Günün birinde istediği evi yaptırmak üzere dışarı çıkmış; bir arsa almış ve çok kısa bir sürede evini yaptırmıştır. Denize açılıp kendisini vurmuş, tedavisi bitmeden buradan kaçmıştır. Menekşe'deki insanlar, onun iyileşmesine yönelik olarak çabalamıştır. Bu hadise, onun toplum ile bütünleşmesini sağlamıştır, Selim, herkes ile konuşmaya başlamıştır, ihtiyacı olanlara yardım etmiştir. Bir müddet sonra Selim, Menekşe’yi tekrar bırakıp gitmiştir. Halim Bey Veziroğlu, balıkçılığa başlamıştır ve radarlı teknesinde çalışması için Selim’i çağırmıştır. Selim, teklifi kabul etmemiştir. Menekşe, yıkılmıştır; Selim, Halim Bey Veziroğlu’nu öldürmüştür, ardından denize açılmıştır ve yunus ailesini görmüştür.