Devlet Ana Romanı Özet

Devlet Ana romanı özet... Kemal Tahir... Osmanlı Devleti'nin kuruluşunu anlatan romanlar... Tarihi roman... Türk romanı... Cumhuriyet dönemi Türk romanı... Detaylar Butik Kitap'ta...

29 Sep 2021 Genel 740

Devlet Ana romanı özet

Devlet ana, Kemal Tahir'in beğenilen ve çok okunan romanlarından biridir. Romanda Osmanlı Devleti'nin kuruluşu anlatılır. Roman, Ertuğrul Bey'in seyis Demircan’ın öldürülmesi olayıyla başlar. Olay, at ile gezmeye çıkan Kerim ve Orhan Bey aracılığıyla görülür ve herkese bu hadise duyurulur. Kerim, Demircan’ın kardeşidir. Şahit olduğu bu hadise karşısında şok yaşar ama benzer tepkiyi annesi Bacıbey’in göstermemesi üzerine şaşırır. Bacıbey’in herhangi bir tepkide bulunmamasının nedeni, oğlu Demircan’ın vurulmuş olduğu zamanın güzel bir manzara olmamasıdır fakat intikam ateşi ile yanmaktadır.

Eserdeki 2. derecedeki vaka Ertuğrul Bey'in ölümüyle Osman Bey’in oymağın beyi olmasıdır. Öte taraftan oğlu ölen Bacıbey Kerim'in ağabeyinin yerini alması için onu zorlamasından bahsedilir. Bu doğrultuda Kerim kılıç dersleri alır. Orhan Bey’le beraber Kaptan Çavuş’tan kılıç dersi alır. Bu esnada Kaptan Çavuş’un dillere destan kızı Aslıhan'la Kerim’in arasında bir aşk ilişkisi başlar. Osman Bey döneminin ulu kişilerinden Şeyh Edebali’nin kızıyla evlenir ve Şeyh Edebali’nin kızı olan Bala Hatun Osman Bey’in ikinci hanımı olur. Evlenmelerinin ardından Osmanlı aşiretinin geleneklerine kolayca uyum sağlar. Orhan Bey, Nilüfer Hatun ile olan ilişkisini evlenmeye kadar devam ettirir fakat, roman Orhan Bey evlenmeden biter. Kerim'le Aslıhan’ın ilişkisinin sonu da evlilik ile sonuçlanır.