Dürdane Hanım Romanı Özet

Dürdane Hanım romanı özet... Ahmet Mithat Efendi... Tanzimat romanı... Türk romanı... Türk romancılığı... Tanzimat dönemi Türk romanı... Detaylar Butik Kitap'ta...

03 Nov 2021 Genel 1267

Dürdane Hanım romanı özet

Ahmet Mithat Efendi... 29 yaşında bir dul olan Ulviye Hanım Mısır’dan gelerek İstanbul’da bulunan yalısında ihtiyar annesiyle, hizmetlileriyle ve uşaklarıyla bir arada yaşamını sürdürmektedir. Yalısının bir yanı deniz öteki 3 yanı bahçeliktir. Bahçe komşusuysa Dürdane Hanım'dır. İki yalının arasında herhangi bir tanışıklık bulunmamaktadır. Meraklı ve maceracı bir insan olan Ulviye Hanım, Dürdane Hanım'ın yaşamını merak etmektedir ve gizlice bir şeyler yaptığına inanmaktadır. Ulviye Hanım, kimselerin haberi olmaksızın erkek gibi giyinip Acem Ali Bey adıyla gece yarısı Dürdane Hanım'ın bahçesine girmiştir. Bahçedeki ağır merdiveni kaldırarak Dürdane Hanım'ın odasının camına dayamıştır. Odaya baktığında yarı çıplak bir adam görmüştür. Bu erkek, Dürdane Hanım'ın sevgilisi Mergup Bey’dir.

Ulviye Hanım, edindiği telefonun alıcısını bir gece Dürdane Hanım'ın odasına yerleştirip onu dinlemeye başlamış, böylece her şeyi işitmiştir. Dürdane Hanım'ın hamile kaldığını, bebeğin doğmasına az bir süre kaldığını ve Mergup Bey'in evlenmek istemediğini işitmiştir.

Sosyal hayatta Acem Ali Bey olarak bilinen Ulviye, Galata'daki meyhanelerde Sohbet Bey'le dost olur. Devamlı olarak onunla arkadaşlık edip, ona güvenir ve Dürdane için bir ebe kaçırır. Ebeyi de ölüm ile tehdit eder ve Dürdane Hanım'ın tam da doğuracağı zamana yetiştirir. Bebek dünyaya gelir. Ulviye daha sonra Dürdane'ye her şeyi anlatır. Mergup Bey’den intikamını almayı isteyen Dürdane Hanım'a yardımda bulunmak ister. 

Acem Ali Bey ile Sohbet Bey, Mergup Bey’i bularak yalıya getirip Dürdane'yle karşılaştırır ama Dürdane daha önce zehir içip acılarını anlatarak ölmeye başlamıştır. Hedefi Mergup Bey vicdan azabıyla yaşamısıdır. İntihardan 6 ay sonra Mergup Bey bir kadın ile evlenmiştir ve yeni evlenmişken eşinin eski sevgilisi öldürülmüştür. Dürdane ile Mergup Bey hesaplaşması bu sayede mahşere kalmamıştır.  Ulviye Hanım da Sandalcı Sohbet'le evlenmiştir.