Efruz Bey Özet-Ömer Seyfettin

Efruz Bey özet... Ömer Seyfettin... Beş bölümden oluşan Efruz Bey, toplumuna yabancılaşmış, pragmatist bir alafranganın öyküsüdür. Yazar, kahramanı farklı yerlerdeki yaşamıyla anlatır. Detaylar Butik Kitap'ta...

11 Jul 2021 Genel 418

Efruz Bey Özet-Ömer Seyfettin

Bir devlet dairesinde Ahmet Bey ile arkadaşları II. Meşrutiyet'in ilanıyla ilgili olarak tartışır. Ahmet Bey, konuya ilgilidir ama diğerleri onun kadar ilgilenmez.  Meşrutiyet gazete ilanıyla duyurulmuştur, fakat ilgi çekmemiştir. Bunun üzerine Ahmet Bey "Yaşasın hürriyet!" diye bağırmaya başlar dışarıda. Banaklıkları dolaşır. Onun bağırıp çağırması dikkat çeker ve insanlar onun etrafında toplanıp bilgili olduğunu zanneder. Durumu abartan kahraman, Jön Türklere mensup olduğunu, hatta Meşrutiyet'i kendisinin ilan etiğini de söylemeye başlar. Kısacası, kendi söylediği yalana kendisi de inanmıştır.

İnsanlar arkasından geldiğinde gerçek isminin Ahmet olmadığını, ertesi gün gerçek ismini açıklayacağını ifade eder. Etkileyici bir isim bulmak ve arkasındaki kitleyi canlı tutmak zorundadır.
 Geceleyin evindeyken kendisi için uygun bir ad arayan Ahmet Bey, nihayetinde “Ziyalandırıcı, rûşen edici olan (aydınlatıcı, ışık veren)" anlamlarına gelen “Efruz"da karar kılar. İnsanlar onu sever, hürriyet kahramanı olarak görülür. İş o kadar ileri gider ki gizli bir teşkilattan davet de alır. Onun bu kadar ilgi göremesi dikkat çeker. Özellikle Meşrutiyet'i ilan ettirdiğini söylemesi ve Jön Türklere mensup olduğunu belirtmesi  İttihat ve Terakki'nin dikkatini çeker. İttihat ve Terakki Cemiyeti, onu çağırır. Kibirli olduğundan kimsenin ayağına gitmek istemiyordur. En sonunda gider. İttihat ve Terakki Cemiyeti görevlileri onu sorguya çeker. Konuşurlar ve ciddiye alınmaması gereken bir meczup olduğu kanaatine varırlar. Ancak bu kadar insanı, bu haliyle nasıl arkasına topladığına da şaşırırlar. Bakarlar olmaz, en sonunda çok da önemli olmayan Efruz Bey'i serbest bırakırlar.