Eski Kitaplarım, Eskimeyen Kitaplarım

Eski kitaplarım ile mutlu bir gelecek oluşturabilirim. Kitaplar hiçbir zaman eskimez, zaman onları yıpratmaz. Aksine eski olduğu zannedilen kitaplar, okundukça daha da yenileşir. Her okur, onları yeniden ve yeniden yaratır. Butik Kitap, eski zannedilen ama asla eskimeyen kitapları anlatıyor.

04 Apr 2021 Genel 1354

Eski kitaplarım ama eskimeyen kitaplarım

Her şey eskir ama kitaplar asla eskimez. Bunun nedeni, kitapların okundukça yeniden yaratılması, okurun hayal dünyasına göre yeni bir şekil almasıdır. Yani her kitabı, okur yeniden yaratır ve ona yeni şeyler ekler. Yazarlar da farkındadır aslında bunun. Onlar da her yeni kitapta, yeni bir yazar olur. Bu edebiyatın temel özelliğidir. Eski zannettiğimiz pek çok kitabımız vardır ki yıllar sonra sayfalarını açıp onları okuyunca aslında bu kitapların "eski kitaplarım" olmadığını anlarız. Bunun için kitapların kapağını açmak, yeni bir gözle bu kitapları okumak ve onlarla arkadaş olmak lazımdır.

Her okurun kendisine ait klasik kitapları vardır

Özellikle roman türü söz konusu olduğunda kitapların eskimediğini anlarız. Bunun nedeni, romanların yeni ve hiç deneyimlemediğimiz yaşamları bize tanıtmasıdır. Nitelikli ve örnek okurların kütüphanelerinde birbirinden farklı o kadar çok roman, öykü ya da deneme vardır ki bunlar, o kişiler için artık vazgeçilmez kitaplar haline gelmiştir. Yani kısacası bu kitaplar, artık o okur için klasikleşmiştir. TDK sözlüğünde klasik kelimesi şu anlamıyla verilir:

"Üzerinden çok zaman geçtiği hâlde değerini yitirmeyen, türünde örnek olarak görülen eser"

Nedir eskimeyen kitaplar? Mesela;

  • Halit Ziya Uşaklıgil'in Mai ve Siyah'ı
  • Dosteyovski'nin Suç ve Ceza'sı
  • Gogol'un Palto'su
  • Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Huzur'u
  • Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar'ı

pek çok insan için artık klasikleşmiş kitaplardır. Nitelikli okurlar dönüp dönüp bu kitapları okur ve bunları "eski kitaplarım" kategorisine koymaz. Bunun nedeni, söz konusu kitapların her dönem okunabilmesidir.

Kitaplar eskimez

Kitaplar hiçbir zaman eskimez. Ön ve arka kapağı, sayfaları ve cildi eskise de bir kitap okunduğu müddetçe varlığını sürdürür. İyi okurların en sadık dostu olan kitaplar, onlarla her zaman sohbet etmeye, onların dertlerini dinlemeye ve onlara yoldaşlık yapmaya hazırdır. Bu yüzden hiçbir zaman kitaplara eskimiş gözüyle bakamayız.