Güzel Konuşma Sanatı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Güzel konuşma sanatı nedir? Güzel konuşabilmek için yapılması gerekenler nelerdir? Güzel konuşan kişiler bir eğitim alır mı? Bütün bu bilgileri Butik Kitap sizin için derledi...

10 Apr 2021 Genel 717

Güzel konuşma sanatı

İnsanlar, birbiriyle konuşmak ve anlaşmak üzere dili kullanır. Dil, bir anlaşma aracı olduğu kadar insanları etkileme ve onları yönlendirme aracıdır. Pek çok insan, muhatabının konuşmasından etkilenir. Güzel konuşan insanlar bu konuşmalar sayesinde ikna olur. İşte bunun sırrı kişinin kendini, fikirlerini ve hayallerini güzel bir biçimde ifade edebilmesinden kaynaklanır. Eskilerin "hitabet" adını verdiği "güzel konuşma sanatı" dili güzel bir biçimde kullanma becerisidir. Dilin güzel kullanılması, kişinin kendine saygı duyması anlamına gelir ve karşısındaki insanları da kendine saygı duydukça daha kolay etkiler. Eflatun, konuşmanın önemini şu sözlerle anlatır

"Konuşma, insanın aklını kullanma sanatıdır."

Güzel konuşmak için neler yapılmalıdır?

Güzel konuşmak için belli bir eğitime ihtiyaç var mıdır? Elbette vardır. Kişi dili güzel kullanmayı ya evinde ve içinde bulunduğu sosyal ortamda ya da aldığı eğitimle öğrenir. Diksiyon kurallarına uygun bir konuşma yapmak ve dili kitapta yazıldığı şekliyle kullanmak için bireyin dile yaklaşımının da olumlu olması lazım. Dil, insanları var eden, onları sosyal hayatta görünür kılan araçtır. Bunun için William Shakepeare'in belirttiği gibi konuşmaya başlamadan önce bir hazırlık yapmak gerekir:

"Konuşmadan önce düşün, hareket etmeden önce ölç."

Güzel konuşmak için yapılması gerekenler nelerdir?

Güzel konuşmak için evvela bir dil hassasiyetine sahip olmak lazımdır. Birey, yaptığı konuşmanın değerli bir konuşma olarak görülmesini istiyorsa dili, olması gerektiği gibi kullanmalıdır. Güzel konuşmak için yapılması gerekenleri şöylece sıralayabiliriz:

  • Dinleyicinin eğitim seviyesi ve sosyal konumunu dikkate almak
  • Önceden hazırlık yapmak
  • Dinamik ve canlı bir üslupla konuşmak
  • Güncel kelimeler kullanmak
  • Konuşmayı birtakım örneklerle ve öykülerle süslemek
  • Dinleyicileri harekete geçiren cümleler kurmak
  • Jest ve mimiklere yer vermek

Güzel konuşmak, bir beceri işidir. Beceriler ise sonradan kazanılabilir. Herkes, belli bir süreden sonra güzel konuşmaya başlayabilir. Yani güzel konuşan kimseler bu yeteneği doğduklarında edinmez. Belli bir süre sonra dile karşı yaklaşımlarını iyileştirir ve aldıkları eğitimle güzel konuşmaya başlar.