Kafka Dava Romanı Özet Bilgi

Kafka Dava romanı özet... Roman özeti... Kafka... Dava romanının özeti... Etkileyici roman Dava... Bir çıkmazın, neden açıldığı bilinmeyen bir davanın anlatıldığı roman Dava... Detaylar Butik Kitap'ta...

14 Jul 2021 Genel 3001

Kafka Dava Romanı Özet Bilgi

Bekar ve içedönük bir insan olan Joseph K. 30 yaşındadır ve bir bankada çalışmaktadır.  Bir boşluk içinde yaşamaktadır. Bir gün tutuklanan ve normal hayatını sürdürebileceğini öğrenen Josef K., ne ile suçlandığı bildirilmediğinden yaşadıklarını bir şaka zannetse de, kısa sürede durumun ne kadar ciddi olduğunu fak eder. Daha önce tutuklanma sebebini araştırsa da söz konusu saçmalığın öğrenilmesini de anlamlı bulmaz. Davaya odaklanır. 

 

Kahraman tutuklanır ama işine devam eder. Görevliye göre tutuklama makamı suçluyu değil, suçlu tutuklama makamını seçmektedir. Yargılama değişik değişik yerlerde yapılır. Dava yıllarca sürer ama beraat yoktur ortada. Temyize gitmek ister ama olmaz, Joseph K. da mahkeme salonundaki hukuk kitaplarına bakar. Kahramanın muhatabı yoktur. Herkes başına gelenleri bilmektedir ve bu konuyu konuşmaktadır. Bir türlü savunma yapamaz. Mahkemeyi tanımaya çalışmaktadır. K. Titorelli adındaki ressam davadan ne gibi sonuçlar çıkacağını sayar. Papaza danışır. En sonunda yaşananlar onu bezdirir ve teslim olur çünkü olayları çözümleyemeyecektir. Ama dava onun için bir saplantıdır. Ama davanın merkezinde yer aldığını, bu davanın kendisi üzerinden yürüdüğünü de fark eder. Boyun eğer ve cezasını bekler. En sonunda idam edilir ama idam esnasında yandaki binanın ışıklar saçılan üst katındaki pencereden bir insanın kollarını dışarıya uzattığını görür. Bu kolun kendisi için bir umut olduğunu düşünür. 

Bu gizemli olaylar, hukuk sistemine, otoriteye, baskıcılığa yöneltilmiş bir eleştiridir. Kafka, baskı ve otorite kavramlarının oluşturduğu belirsizlikleri ve muğlaklıkları sorgular. Sürüncemede bırakılan bir olayın ortaya çıkmayan sonuçları sergilenir.