Samipaşazade Sezai Kimdir?

Samipaşazade Sezai kimdir? Tanzimat romanı... Tanzimat hikayesi... Küçük Şeyler... Sergüzeşt... İlk Türk romancıları... Roman ve öykücülüğümüz... Detaylar Butik Kitap'ta...

08 Jul 2021 Genel 604

Yazar 1860 yılında İstanbul'da doğmuştur. 26 Nisan 1936 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetmiştir. "Sergüzeşt" romanını yazan Sezai'nin Babası Abdurrahman Sami Paşa'dır. Yazar, bu konakta özel bir eğitim almıştır. 1880 senesinde abisi Suphi Paşa'nın başında bulunduğu Evkaf Nezareti Mektub-i Kalemi'nde memur olmuştur. Sonraki sene Londra elçiliğinin ikinci katibi olmuştur. İngiltere'de bulunduğu dört sene süresince İngiliz ve Fransız edebiyatlarını incelemiştir. Buradaki görevinden ayrılıp İstanbul'a dönmüştür ve İstişare Odasında memur olmuştur. 

Yazarın ilk romanı "Sergüzeşt"tir, bu romandan dolayı göz hapsinde tutulduğunu düşünüp 1901 senesinde Paris'e gitmiş, Jön Türkler'e dahil olmuştur. Meşrutiyet'in ilanına dek burada kalmıştır. İttihat ve Terakki'nin Paris merkezinde görev yapmıştır. Teşkilatın gazetesi olan "Şura-yı Ümmet"te  İkinci Abdülhamit'in baskıcı rejimini eleştirmiştir. 1908 senesinde İkinci Meşrutiyet'in ilanının ardından İstanbul'a dönmüştür. 

1909 yılında Madrid Büyükelçiliği'ne atanmış, I. Dünya Savaşı başladığında buradan İsviçre'ye geçmiştir, savaşın bitene dek burada kalmıştır. 1921 senesinde emekli olmuş ve İstanbul'a dönmüştür. 

Yaşamının son yıllarında kendisine, Büyük Millet Meclisi kararıyla "Hidamat-ı vataniyye tertibinden" maaş bağlandı. 

Namık Kemal ve Abdülhak Hamit gibi Batı edebiyatına yönelmiş, alphonse Daudet'ten ilham alarak kısa hikayeler yazmıştır. Başkahramanı Dilber olan Sergüzeşt, kölelik ve sürgünü anlatan gerçekçi bir yapıttır. Öykülerini de Küçük Şeyler isimli kitabında toplamıştır.

Eserleri

Roman

  • Sergüzeşt (1889) 

Öykü

  • Küçük Şeyler (1892) 

Oyun

  • Şir (1879) 

Sohbet - Anı - Eleştiri: 

  • Rumuzu'l- Edeb (1900) 
  • İclal (1923)