Sezai Karakoç Kimdir?

Sezai Karakoç kimdir? Modern Türk şiiri... Çağdaş Türk şiiri... II. Yeni şiir akımı... İmge yüklü şiir... İkinci Yeni... Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine... Sezai Karakoç'la ilgili detaylar Butik Kitap'ta...

17 Nov 2021 Genel 429

Sezai Karakoç kimdir?

Sezai Karakoç, 22 Ocak 1933 tarihinde Ergani, Diyarbakır'da dünyaya gelmiştir. Babasının adı Yasin Bey'dir. Yasin Bey, Birinci Dünya Savaşı'nda Kafkas cephesinde savaşırken Ruslar tarafından esir edilmiştir. Yasin Bey, orta halli bir tüccardı. Şairin dedesi Hüseyin Bey de Plevne Savaşı'nda bulunmuş, Gazi Osman Paşa'nın teveccühünü kazanmıştır. Annesi de Emine Hanım'dır.  Sezai Karakoç, ilkokul öğrenimini 1938-1944 senelerinde Ergani'de tamamlamıştır. 1944 senesinde sınavlara girerek Maraş Ortaokulu'nda parasız yatılı olmaya hak kazanmıştır. 1947-1950 yıllarında lise eğitimini yine parasız yatılı olarak Gaziantep Lisesi'nde tamamlamıştır. Lise öğrenimi boyunca felsefe dersine ilgi duymuş ve felsefe okumak istemiştir. Yüksek öğrenim için İstanbul'a gitmiş ancak bu esnada burslu olarak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi kazanmıştır. Bu yüzden tercihini Ankara'dan yana kullanmıştır. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde başladığı üniversite öğrenimini 1955 senesinde tamamlamıştır. Zorunlu hizmetten dolayı Maliye Bakanlığında Hazine Genel Müdürlüğü Dış Tediyeler Muvazenesi bölümüne atanmıştır. Ardından Maliye Müfettişliği sınavına girmiş ve sınavı kazanarak 11 Ocak 1956 tarihinde müfettiş yardımcısı olarak göreve başlamıştır. 1959 senesinde İstanbul'da gelirler kontrolörü olmuştur.

Şair, Büyük Doğu, Hisar, Akpınar, Dernek, Düşünen Adam ve A dergileri ile Yeni İstanbul, Sabah ve Milli Gazete’de yazılarını yayımladı. Sezai Karakoç, 1960 ile 1971 yıllarında Diriliş dergisini yayımladı. Daha sonra söz konusu dergiyi, 1974 senesinden başlayarak yayımladı ve 1976 senesinden başlayarak gazete olarak yayımlamaya başladı.

Sezai Karakoç'un eserleri

Şiirler I (Monna Rosa)

Şiirler II (Şahdamar-Körfez-Sesler)

Şiirler III (Hızırla Kırk Saat)

Şiirler IV (Taha'nın Kitabı, Gül Muştusu)

Şiirler V (Zamana Adanmış Sözler)

Sezai Karakoç'un Eserleri (Kitapları)

- Diriliş Neslinin Amentüsü

- İslam'ın Dirilişi

- Mevlana

- Yitik Cenet

- İnsanlığn Dirilişi

- Kıyamet Aşisi

- Yunus Emre

- Leyla İle Mecnun

- Diriliş Muştusu

- İslam Toplumunun Ekonomik Strüktürü

- Ayin Çeşmeler

- Varolma Savaşı

- Günlük Yazılar 3 ( Sur )

- Çağ ve İlham Sevgi Devrim