Surname Nedir? Edebiyat Terimlerinden Surname

Surname nedir? Edebiyat terimlerinden surname... Surnamelerin özellikleri... Sünnet düğünleri... Şehzadelerin sünnet düğünlerini anlatanmesneviler... Divan edebiyatı... Klasik Türk edebiyatı... Detaylar Butik Kitap'ta...

13 Nov 2021 Genel 853

Surname nedir? Edebiyat terimlerinden surname

Osmanlı Devleti döneminde şehzadelerin sünnet düğünleri ile kadın sultanların evlilik törenlerini tasvir etmek için yazılan manzum veya mensur eserlerdir. Mesnevi biçiminde yazılır ama kaside şeklindeki surnamelere surriye adı verilir. Bu edebi eserlerde, gece gündüz devam eden eğlencelerde ortaya konan hünerler, yapılan yarışmalar, kazananlara verilen ödüller, toplum için hazırlanmış olan sofralar ile büyükler için yapılan şölenler, vezirlerden her birinin sunduğu hediyeler, padişahın vezirlere giydirdiği kürkler, verdiği hediyeler anlatılmıştır. Surnameler XVI. asırdan itibaren yazınsal bir tür olmuştur.

Levni’ye ait en tanınmış eser Surname’dir. Surname, yazılı ve bol görselli bir eserdir, bir sünnet düğünü anlatılmıştır. Birbirinden farklı sahneleri içeren eserde Levni, sünnet törenini nükteli bir yaklaşım ile ortaya koymuştur.

Surname türleri

  • Sûr-ı hümâyûn: Padişahla ve ailesiyle alakalı surnamelere verilen isim.
  • Sûr-ı hitan: Sünnet törenleri vesilesiyle kaleme alınan surnamelere verilen isim.
  • Sûr-ı arus: Evlenme vesilesiyle kaleme alınan surnamelere verilen isim.
  • Sûr-ı viladet: Doğum için kaleme alınan surnamelere verilen isim. 
  • Sûriyye: Kaside şeklinde kaleme alınan surnamelere verilen isim.