Veba Geceleri Özet Orhan Pamuk

Veba Geceleri özet... Orhan Pamuk... Salgın dönemi romanı... II. Abdülhamit dönemi romanı... Minger Adası... Kolağası Kamil... Dr. Nuri... Detay Butik Kitap'ta...

25 Jul 2021 Genel 1244

Veba Geceleri Özet Orhan Pamuk

Veba Geceleri çerçeve hikaye tekniğiyle yazılmış bir postmodern romandır. Çerçeve hikayeyi romanın başkahramanı Dr. Nuri ile Pakize Sultan/Kraliçe Pakize’nin ikinci kuşaktan torunu Prof. Dr. Mina Mingerli, Pakize Sultan’ın ablası Hatice Sultan’a yazdığı 113 mektubuna dayanarak anlatır. Mina Mingerli, Giriş kısmında romanın yazılış sürecini anlattıktan sonra romanın sonunda, Yıllar Sonra başlıklı sonuç kısmında 1901 yılında yaşanan ve romanda anlatılan olayların akabinde neler yaşanıp bittiğini anlatır.

İç hikayede, vebanın yayıldığı Minger adasında yaşananlar nakledilir. Pakize Sultan ile eşi Doktor Nuri Çin’deki veba salgınında Müslümanlarla görüşmek ve onları karantinaya ikna etmek üzere Çin'e gitmiştir. Aziziye gemisinde mutlu mesut ilerlemektedirler. Gemide eczacı olan ve ayrıca karantina hekimi olarak görev yapan Bonkowski Paşa ile onun yardımcısı Doktor İlias'ı görürler. Bonkowski Paşa'yla konuştukları zaman Minger Adası'nda veba salgınından kuşkulanıldığı öğrenirler. Bonkowski Paşa ile yardımcısı Doktor İlias'ı Minger Adası'na bırakmalarının ardından gemi Çin yolculuğunu sürdürmüştür.

Onların yanlarına korumak için Kolağası Kâmil verilmiştir. Sabah uyandıkları zaman Bonkowski Paşa'nın öldürüldüğü ve vebanın salgına dönüştüğüne dair Abdülhamit'ten bir mektup alırlar. Padişah onların hemen Minger Adası'na gitmesini ister. Minger'in valisi Sami Paşa, Bonkowski Paşa'nın katili olarak bir tekkenin şeyhi olan Şeyh Hamdullah'ın üvey kardeşi Ramiz'i tutuklattırmıştır fakat İstanbul'dan gelen bir telgraf ile Ramiz'in idam kararı ertelenmiştir. Veba giderek daha da yayılmaktadır, toplum karantinaya uymamaktadır. Mingerlilerin çoğu ülke dışına kaçmaktadır. Vebanın kendi ülkelerine yayılmasını önlemek üzere Osmanlı'nın Mahmudiye isimli savaş gemisi ile beraber iki yabancı devletin gemisi adayı ablukaya almıştır. İstanbul'dan gelen telgraflardan dolayı karantinayı yönetemediğini düşünen Vali Sami Paşa'ya yardımcı olmak için Kolağası Kamil, telgrafhaneyi basar. Kamil karantina neferlerinin başına getirilir, Ramiz'in eski sevgilisi olan Zeynep'le evlenir. Salgın yayılır. Devlet, Vali Sami Paşa'yı başka bir ile yollar, yerine vali atar. Yeni valiyi karantinaya alır, Sami Paşa. Ramiz, yeni valiyi kaçırır, çatışmada Ramiz yakalanır ve idam edilir. 

Komutan Kâmil, yeni bir bayrakla Minger'in bağımsızlığını ilan eder. Yeni vali çatışmada ölür. Kâmil, cumhurbaşkanı olur, Zeynep'le vebaya yakalanır ve ölürler. Onların ölmesinin ardından hapishanede isyan çıkar ve Şeyh Hamdullah ile adamları idareyi ele alır ve karantinayı kaldırırlar. İki ay sonra Hamdullah ölür, yerine Dr. Nuri ile Pakize Sultan başa geçer. Sokağa çıkma yasağı uygulanır, veba sona erer. Kraliçe Pakize ile eşi Dr. Nuri, Mazhar Efendi tarafından Çin'e yollanır. Minger bağımsız bir devlet haline gelir.

Veba Geceleri'nin anlatı yapısıyla ilgili video için tıklayınız.