Yoksulluk İçimizde Özet-Mustafa Kutlu

Yoksulluk İçimizde özet... Mustafa Kutlu... Dramatik öykü... Aşk öyküsü... Modernlik ve gelenek.... Bir arkadaşlık hikayesi... Butik Kitap'ta bugün...

17 Jul 2021 Genel 9978

Yoksulluk İçimizde Özet-Mustafa Kutlu

Süheyla, Şükran ile Engin aynı kurumda çalışmaktadır. Süheyla ve Engin'in arasında bir aşk ilişkisi vardır ve ikisi de aslında yaşama değişik yönlerden bakan kişilerdir. Fakir bir ailede büyümüş olan Engin, okuyup yazmaktadır ve zengin olmak için çabalamaktadır. Süheyla'ysa Engin gibi hırslı biri değildir, liseden sonra çalışmaya başlamıştır. Engin, bir gün Süheyla'yı terk eder; ortak arkadaşları Şükran Engin'in zengin bir kızla nişanlandığını Süheyla'ya bildirir. Bu haber, Süheyla'yı üzmüştür ve eski günleri düşünmesine neden olmuştur. Bunaldığı bir esnada ezan sesi duyar ve yeni bir dünyaya adım atar. Artık değişir ve kurtuluşa erer. Annesine gider, Kur'an okumasını ister. Annesi, bu durumu başta tuhaf karşılar. Süheyla, aradaşlık çevresinden kopmuş ve dindar bir kadın olmuştur. İşinden de ayrılır ve yaşamını dinle doldurmaktadır. Şükran bir ziyaretinde Süheyla'ya Engin'in aslında söz konusu kızla nişanlanmadığını söyler. Engin'le ilgilenmemektedir, Engin onu sorarsa “Süheyla Müslüman oldu” denmesini istemektedir. 

Hali vakti yerinde bir insanla evlenen Şükran'ın nikahına giden Süheyla, davetlilerden kıyafetiyle farklıdır. Nikaha davetli olan Engin Süheyla'nın yanına gelir ve ona yemek teklifinde bulunur. Süheyla, eğer günahlı hayatından vazgeçerse onunla birlikte olabileceğini söyler, Engin yanıt vermeden oradan ayrılır. Engin zenginleşir, Süheyla'yı düşünmektedir. Bir içkili toplantıda arkadaşlarına haramın ne olduğunu sorar. Kimseden yanıt alamaz. Bu soruları, diğer görüşmelerde arkadaşlarına sorar, onlar da tatile çıkmasını tavsiye eder. Sorularının yanıtını arayan Engin, Süheyla'nın evine gider, taşındıklarını öğrenir, onu aramaya başlar. Engin de dini kurallara göre yaşamak ister.

“Ne ki senden alınmıştır, o senin hayrınadır. İçindeki yoksulluğu hissediyor musun? İşte senin için en hayırlı vakit... Ne ki nefsine ağır geliyor, onu yap. Kaldırdığın ağırlık miktarınca sana ferah erecektir.”