İbrahim Şinasi Kimdir? Eserleri Nelerdir?

İbrahim Şinasi kimdir? Eserleri nelerdir? Tanzimat edebiyatı... I. Tanzimat... Modern Türk edebiyatı... İlk tiyatro eseri... Detaylar Butik Kitap'ta...

24 Sep 2022 Genel 505

İbrahim Şinasi kimdir? Eserleri nelerdir?

Şinasi 1826’da İstanbul’da doğmuştur. Mustafa Reşit Paşa’nın yardımıyla Fransızcasını geliştirmek adına Avrupa’ya gönderilmiştir. İstanbul’dan gelen emirle maliyecilik alanında çalışmalar yapmıştır.

Şinasi Avrupa’ya gitmeden eski tarzda gazel ve kasideler kaleme almıştır. Avrupa’dan döndükten sonra tamamıyla Batı tarzında eserler yazmıştır. La Martine, Racine, La Fontain’den eserler tercüme etmiştir. Agâh Efendi ile Tercüman-ı Ahval isimli ilk özel gazeteyi çıkarmıştır. Gazetenin ön sözü “Mukaddime” ismiyle Şinasi’ye aittir. Gazetenin çıkmaya başlamasının ardından ilk tiyatro eserimiz olan “Şair Evlenmesi”ni bu gazetede yayımlamaya başlamıştır. Şinasi’nin amacı Tercüman-ı Ahval’le halka Batı’daki yenilikleri tanıtmak ve halka halkın diliyle seslenmekti. Bir süre sonra Tercüman-ı ahval’den ayrılmış ve Tasvir-i Efkâr adlı gazeteyi çıkarmaya başlamıştır. Bu gazetede Ahmet Vefik Paşa ve Namık Kemal gibi aydınların makalelerini yayımlamıştır. Tasvir-i Efkâr, fikir ve edebiyat gazetesi olarak büyük işlevler görmüştür.

Tanzimat edebiyatı Şinasi ile başlamıştır. Batı tarzında birçok eser kaleme almıştır. Edebiyatımızdaki birçok “ilk”in sahibidir.

Şinasi, eserlerinde sade bir dil kullanmaya özen göstermiştir. Şiirlerinde konu birliğine ve bütün güzelliğine önem vermiştir. Kısa cümleli ve yeni görüşlerle örülü bir nesir yapısı meydana getirmiştir. Düşüncelerini yalın ve açık bir anlatımla dile getirmiştir. Konuşma dilini, yazı dili hâline getirmeye çalışmıştır. Fransızların klasisizm akımından etkilenmiştir.

Eserleri nelerdir?

  • Mukaddime: Gazete tarihimizin ilk baş makalesidir. Tercüman-ı Ahval’in ilk sayısında yayımlanmıştır. Şinasi burada gazetenin çıkış gerekçesini ve çıkmasının gerekliğini anlatmıştır.
  • Şair Evlenmesi: Şinasi’nin kaleme aldığı bir töre komedisidir. Edebiyatımızdaki ilk tiyatro eseri olarak kabul edilmektedir. Bu eser Tercüman-ı Ahval’de yayımlanmıştır. Eserinde halkı kendi şiveleriyle konuşturmuştur.
  • Münacat: Allah’ın varlığını ve birliğini anlatmak için kaleme aldığı eserdir. Üslup bakımından sadedir. Şinasi bu eserini geleneksel anlayışın dışına çıkarak mesnevi biçiminde yazmıştır. Münacatlar, normalde kaside, terci-i bend veya terkib-i bend şeklinde yazılan manzumlardır.
  • Kaside: Çok sevip saydığı, hürmet gösterdiği Reşat Paşa’yı övmek için kaleme aldığı manzum eseridir.
  • Tercüme-i Manzume: Çeviri şiirlerden oluşan eseridir.
  • Müntehebat-ı Eş’ar: Seçme şiirlerinin yer aldığı eseridir.
  • Durub-ı Emsal-i Osmaniye: Atasözlerini derlediği eseridir.