Mizah Yazıları Hakkında Bilgi

Mizah yazıları hakkında bilgi... Edebiyat... Mizah... Güldürmece... Düşündüren yazılar... Türk edebiyatında mizahın yeri... Eleştiri... Tenkit... Detaylar Butik Kitap'ta...

02 Dec 2022 Genel 317

Mizah yazıları hakkında bilgi

Olaylarla durumların gülünç, alışılmadık ve farklı taraflarını aktarmak suretiyle insanları düşündürmek, bunun yanı sıra insanları güldürmek üzere kaleme alınan yazılara mizah yazıları adı verilir.

Mizah yazılarının önemli tarafı güldürmesinin yanı sıra güldürür iken düşündürmesidir. Mizah gelenek ve sosyal kaidelerin eleştirilmesi ve sorgulanmasında önemli bir işleve sahiptir.

Tanzimat edebiyatı döneminde Teodor Kasap ile Direktör Ali Bey’in Fransız yazınından ilham alarak kaleme aldığı tiyatroları bu türe ilk örneklerdendir.

Şinasi’nin “Şair Evlenmesi” Ziya Paşa “Zafername Şerhi” ile Namık Kemal’in “İmzasız Fıkra ve Yergileri” sonradan bu türe uygun olarak yazılmış yapıtlardır. Daha sonraları Baha Tevfik, Peyami Safa, Ömer Seyfettin, Orhan Seyfi Orhon bu türe uygun örnekler vermiştir.

Türk edebiyatının son dönemlerinde Aziz Nesin, Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz, Orhan Kemal, Haldun Taner, Muzaffer İzgü ve Çetin Altan mizah türüne uygun yapıtlar kaleme almıştır.